Καθώς το δημοψήφισμα για την αλλαγή του ονόματος των Σκοπίων πλησιάζει ο πρωθυπουργός των Σκοπίων ξεκίνησε την εκστρατεία, καλώντας τον κόσμο να δώσει δυναμικό «παρών» στις κάλπες και να στηρίξει «ένα γεγονός με ιστορικές αναλογίες που θα επηρεάσουν τα επόμενα χρόνια».
«Ξέχασε» για ακόμα μία φορά το «Βόρεια» και κάλεσε το λαό των Σκοπίων να στηρίξει τη… συμφωνία των Πρεσπών στο δημοψήφισμα της 30ης Σεπτεμβρίου
Κατά τη διάρκεια ομιλίας του ο Ζόραν Ζάεφ προσπαθώντας να πείσει το λαό των Σκοπίων να ψηφίσει στις 30 Σεπτεμβρίου υπέρ της συμφωνίας των Πρεσπών, «ξέχασε», για μία ακόμη φορά, τον τοπικό προσδιορισμό «Βόρεια» και έκανε λόγο για μία «ευρωπαϊκή Μακεδονία».
«Στις 30 Σεπτεμβρίου, ας πάμε για μια ευρωπαϊκή Μακεδονία! Ας ενωθούμε για να επιλέξουμε ένα ασφαλές μέλλον για τον εαυτό μας και τα παιδιά μας. Καλώ τους πολίτες να συμμετάσχουν σε αυτήν την εκστρατεία, διότι πρόκειται για μια ιστορική ευκαιρία για τη Μακεδονία», ανέφερε.
ζουν αναμεσα μας εξωγηινοι
κερκυρα ενοικιαζομενα δωματια προσφορες
αντισυνταγματικοτητα επικουρικο
«Είμαι Μακεδόνας και η γλώσσα μου είναι μακεδονική»
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε χθες και ο Σκοπιανός υπουργός Εξωτερικών, Νίκολα Ντιμιτρόφ, ο οποίος κλήθηκε να μιλήσει στην επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες για το δημοψήφισμα στη χώρα του/.
Απαντώντας σε ερώτηση του ευρωβουλευτή της ΝΔ, Μανώλη Κεφαλογιάννη, δήλωσε χωρίς τον παραμικρό δισταγμό πως είναι «Μακεδόνας».
Λαμβάνοντας, νωρίτερα, το λόγο ο ευρωβουλευτής της ΝΔ, Μανώλης Κεφαλογιάννης, είχε πει ότι «μακεδονική ταυτότητα και μακεδονική γλώσσα δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτά στην Ελλάδα» και ρώτησε τον υπουργό Εξωτερικών των Σκοπίων πώς θα ονομάζεται ο λαός της χώρας του, μετά τη συμφωνία της 17ης Ιουνίου στις Πρέσπες.
«Είμαι Μακεδόνας», ήταν η απάντηση του Ν. Ντιμιτρόφ ο οποίος πρόσθεσε ότι «όταν η συμφωνία θα τεθεί σε ισχύ η χώρα μου θα λέγεται Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας και θα είμαστε Μακεδόνες που θα μιλάμε τη μακεδονική γλώσσα».
Ο Ν. Ντιμιτρόφ ανέφερε, ωστόσο, ότι ο όρος Μακεδόνας έχει διαφορετικές σημασίες και ότι και στην Ελλάδα υπάρχουν Μακεδόνες. Πρόσθεσε δε, ότι υπάρχει διάκριση ανάμεσα στη χώρα και την περιοχή της Μακεδονίας και πως η διάκριση αυτή είναι erga omnes.
Αναφερόμενος ειδικότερα στο δημοψήφισμα, ο κ. Ντιμιτρόφ είπε: «Εμείς και οι φίλοι μας οι Έλληνες θα είμαστε καλύτερα αν το πετυχουμε αυτό» και πρόσθεσε πως για κάποιους στη χώρα του θεωρείται «ήρωας» και για κάποιους άλλους «προδότης».
«Αν θα μπορούσα να γράψω μόνος μου τη συμφωνία, θα ήταν καλύτερη για τη χώρα μου και αν ο Νίκος Κοτζιάς θα μπορούσε να τη γράψει μόνος του, θα ήταν καλύτερη για τη χώρα του», ανέφερε ο Ν. Ντιμιτρόφ, τονίζοντας ότι η συμφωνία έπρεπε να γραφτεί και «να συμβιβαστούμε για να προστατέψουμε ό, τι είναι πιο σημαντικό για την Ελλάδα και τη δική μου χώρα».
Εξέφρασε, μάλιστα την πεποίθηση ότι, εάν εφαρμοστεί η συμφωνία, σε πέντε χρόνια από σήμερα τα οφέλη και για τις δύο χώρες θα είναι πολύ μεγάλα.
Διαβάστε επίσης:
Εικόνες καταστροφής από το «Ελ. Βενιζέλος»: Καμένες νταλίκες και μαύρος καπνός
No comments:
Post a Comment