Στο προσκήνιο επανέρχεται την Παρασκευή το μεγαλύτερο «real estate σκάνδαλο», όπως είχε χαρακτηριστεί, σχετικά με την καταπάτηση μεγάλης δημόσιας έκτασης στην Αιξωνή της Γλυφάδας. Στο εδώλιο του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων θα καθίσουν για να δικαστούν σε δεύτερο βαθμό 15 άτομα, μεταξύ των οποίων επιχειρηματίες, δικηγόροι και συμβολαιογράφοι.
Ξανά στο εδώλιο για το μεγαλύτερο real estate σκάνδαλο
Έπειτα από δικαστικές έρευνες πολλών ετών και μια πολύμηνη ακροαματική διαδικασία το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων επέβαλε το 2012 σε πρώτο βαθμό βαρύτατες ποινές, ισοβίων και πολυετών καθείρξεων για την καταπάτηση μιας ολόκληρης πλαγιάς του Υμηττού πάνω από τη Γλυφάδα με απρόσκοπτη θέα στο Σαρωνικό, που ήταν δημόσια αναδασωτέα έκταση και πουλήθηκε σε ανύποπτους πολίτες με πλαστογραφημένα έγγραφα.
Η υπόθεση ανέκυψε στο πλαίσιο των ερευνών για το λεγόμενο «παραδικαστικό κύκλωμα», όταν εντοπίστηκε δικαστική απόφαση που είχε εκδώσει η πρώην Πρωτοδίκης Αντωνία Ηλία, με την οποία επιτρεπόταν να γίνει μεταγραφή συμβολαίων μεταβίβασης σε δύο Κύπριους επιχειρηματίες της επίμαχης έκτασης. Το «περίεργο» στην υπόθεση ήταν πως για την περιοχή της Αιξωνής είχε εκδοθεί εισαγγελική εγκύκλιος που απαγόρευε στις αρμόδιες υπηρεσίες να προχωρούν σε μεταγραφές συμβολαίων, αφού η έκταση ανήκε στο Δημόσιο και είχε κηρυχθεί αναδασωτέα το 1939.
εμπορικο τριγωνο αθηνας
Βαρύς ο πέλεκυς σε πρώτο βαθμό
βορειο ηπειρο καημενη
Η δικαιοσύνης απάντησε στο σκάνδαλο με πολλαπλές ισόβιες καθείρξεις και πολυετείς ποινές σε 3 από τους 21 κατηγορουμένους που κρίθηκαν ένοχοι, επιβάλλοντας στον δικηγόρο Δημήτρη Παρασκευόπουλο 5 φορές ισόβια κάθειρξη και επιπλέον 19 χρόνια και 8 μήνες, στον επιχειρηματία Τζον Κωνσταντινίδη ισόβια κάθειρξη και 8 χρόνια και στον επίσης επιχειρηματία Κων/νο Γεωργίου ισόβια και 23 χρόνια κάθειρξη. Από τους υπόλοιπους 18 κατηγορουμένους (δικηγόροι, συμβολαιογράφοι κλπ) οι 16 καταδικάστηκαν σε ποινές κάθειρξης από 10 έως 18 χρόνια, αλλά το δικαστήριο ανέστειλε την εκτέλεση της ποινής τους μέχρι τη δεύτερη δίκη τους με τους περιοριστικούς όρους της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και εμφάνισης στο Αστυνομικό τμήμα.
Στο εδώλιο είχαν καθίσει συνολικά 26 κατηγορούμενοι, μεταξύ των οποίων ο γνωστός δικηγόρος Αλέξανδρος Λυκουρέζος, συνάδελφοί του δικηγόροι και συμβολαιογράφοι. Το δικαστήριο ανέστειλε την εκδίκαση για μια εκ των κατηγορούμενων συμβολαιογράφο, αθώωσε 4 εξ αυτών και έκρινε ένοχους τους υπόλοιπους, άλλους σύμφωνα με το κατηγορητήριο και άλλους κατά μετατροπή των κατηγοριών που τους είχαν αρχικά αποδοθεί.
Ο κ. Λυκουρέζος αθωώθηκε για τις βασικές κατηγορίες που του προσάπτονταν (απάτη και απόπειρα απάτης επί δικαστηρίω), ενώ κρίθηκε ένοχος μόνο για ηθική αυτουργία σε χρήση πλαστού εγγράφου κατά του Δημοσίου και του επιβλήθηκε ποινή πέντε ετών με αναστολή. Αντίστοιχα, ποινή 4 ετών και 9 μηνών επίσης με αναστολή επιβλήθηκε στον δικηγόρο Βασίλη Αγιασοφίτη.
No comments:
Post a Comment