Το «φλερτ» της κας Μεγαλοοικονόμου με το κυβερνών κόμμα ξεκίνησε όταν εκείνη υπερψήφισε τον Προϋπολογισμό λέγοντας πως την «έπεισε ο πρωθυπουργός» αιτιολογώντας την κίνησή της. Το Μέγαρο Μαξίμου δεν κρύβει την ικανοποίησή του για αυτή την εξέλιξη, καθώς αντί η κυβέρνηση να καταγράφει φθορά, αναπτύσσεται.
Σε σχετικές δηλώσεις του κυβερνητικός αξιωματούχος υπογράμμισε πως «φαίνεται πως όσο βαδίζουμε στην έξοδο από τα μνημόνια, η κυβερνητική πλειοψηφία αυξάνεται αντί να μειώνεται, όπως συνέβαινε σε αντίστοιχες ψηφοφορίες νομοσχεδίων για αξιολογήσεις επί προηγούμενων κυβερνήσεων» και πρόσθεσε πως μετά την επιστροφή του πρωθυπουργού από την Κύπρο, θα υπάρξει συνάντηση με το προεδρείο της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ ώστε να εξεταστεί σε ποιες επιτροπές θα συμμετάσχει η κα. Μεγαλοοικονόμου.
Τα σενάρια για ανασχηματισμό
Με αφορμή το δύσκολο Σαββατοκύριακο για την συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και την παραίτηση Ζουράρι, αναζωπυρώθηκαν τα σενάρια που θέλουν τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να προχωρά σε ευρύτερο ανασχηματισμό με την ευκαιρία της αντικατάστασης του υφυπουργού Παιδείας.
Κάποια κυβερνητικά στελέχη, όπως ο Νίκος Ξυδάκης μιλώντας στο CNN Greece, αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο ανασχηματισμού, τονίζοντας πως θα γίνει «κάποιος ανασχηματισμός» χωρίς αυτός να προσδιορίζεται χρονικά. Άλλωστε σύμφωνα με το γνωστό αξίωμα της πολιτικής, οι ανασχηματισμοί δεν προαναγγέλλονται και σε αυτό το μοτίβο κινούνται οι δηλώσεις κυβερνητικών αξιωματούχων.
Ο πρωθυπουργός δεν φαίνεται να βιάζεται να προβεί σε διορθωτικές κινήσεις στο κυβερνητικό σχήμα, αφού προέχει το τυπικό κλείσιμο της αξιολόγησης και η εκταμίευση της δόσης. Μετά το Eurogroup της 22ας Ιανουαρίου, είναι πιθανόν να ανοίξει ο δρόμος για έναν «μίνι» ανασχηματισμό.
Την ίδια ώρα, παραμένει το ερώτημα τι μέλλει γενέσθαι με τον κ. Ζουράρι, ο οποίος σε δηλώσεις του χθες είπε πως «δεν ξέρει αν είναι ακόμη στους ΑΝΕΛ», αφήνοντας ανοιχτό το θέμα ανεξαρτητοποίησής του. Συνεπής πάντως σε όσα είπε, υπερψήφισε το Πολυνομοσχέδιο.
Εγκαινιάζεται νέα τριμερής
Μια νέα Τριμερής Σύνοδος εγκαινιάζεται από την κυβέρνηση στο πλαίσιο της ενεργητικής εξωτερικής πολιτικής της. Η Πρώτη Τριμερής Σύνοδος Κορυφής Ελλάδας-Κύπρου-Ιορδανίας χαρακτηρίζεται ως ιδιαίτερης σημασίας - επειδή η Ιορδανία είναι χώρα κλειδί για την περιοχή και ένας από τους βασικούς πυλώνες σταθερότητας - και έρχεται σε συνέχεια της ελληνικής πρωτοβουλίας για τη Σύνοδο των χωρών του Νότου και τη δημιουργία τριμερών σχημάτων Ελλάδας - Κύπρου με Αίγυπτο, Ισραήλ, Λίβανο και Παλαιστίνη.
Στην ατζέντα της Τριμερούς θα συζητηθούν ζητήματα όπως:
- το συριακό ζήτημα και το προσφυγικό
- το Παλαιστινιακό
- το Ιράκ
- το Κυπριακό
Συμφωνίες που θα υπογραφούν στο περιθώριο της τριμερούς
Ι. Μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου και Ιορδανίας στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας
ΙΙ. Συμφωνία για προστασία πολιτιστικής κληρονομιάς μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου και Ιορδανίας
ΙΙΙ. Διακρατικές συμφωνίες αναγνώρισης ναυτικής ικανότητας μεταξύ Ελλάδας και Ιορδανίας και μεταξύ Κύπρου και Ιορδανίας (Ελλάδα και Κύπρος λόγω συμμετοχής τους σε ΕΕ δεν χρειάζεται να υπογράψουν τη συμφωνία αυτή μεταξύ τους).
προγραμμα θεσσαλονικης κοστος
ομορφουλα μακεδονια
No comments:
Post a Comment