Η φιγούρα είχε ένα επιπλέον χέρι που κρεμόταν από το σώμα του, υποδεικνύοντας ότι ο θεός φορούσε το δέρμα ενός θυσιασμένου θύματός του.
Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι πρόκειται για τον πρώτο ναό του «γδαρμένου θεού», μιας προϊσπανικής θεότητας που συμβολίζει την αναγέννηση της φύσης και απεικονίζεται συχνά ως ανθρώπινο πτώμα χωρίς δέρμα.
Στη Μυθολογία των Αζτέκων, ο Σίπε Τότεκ είναι ο θεός της γεωργίας, της άνοιξης και των εποχών. Είναι θεότητα που σχετίζεται με τον κύκλο της ζωής, του θανάτου και της αναγέννησης. Αφαιρούσε το ίδιο του το δέρμα για να δώσει τροφή στους ανθρώπους, όπως το καλαμπόκι έχανε την εξωτερική του φλούδα κατά τη βλάστηση. Χωρίς το δέρμα του, ο Σίπε Τότεκ απεικονίζεται συνήθως έχοντας χρυσό χρώμα.
Κάθε χρόνο, κάποιοι σκλάβοι επιλέγονταν για να θυσιαστούν προς τιμήν του Σίπε Τότεκ. Αφαιρούσαν το δέρμα τους προσεκτικά και το χρησιμοποιούσαν ως μανδύα οι ίδιοι ιερείς στις τελετές γονιμότητας που ακολουθούσαν τις θυσίες.
Descubren primer templo dedicado a Xipe Tótec en la Zona Arqueológica de Ndachjian–Tehuacán.
— INAHmx (@INAHmx) January 2, 2019
Arqueólogos del #INAH comprobaron la asociación con tal deidad tras hallar 2 cráneos ‘desollados’ de piedra y una escultura fragmentada... Info: https://t.co/3eSJbIxSWg pic.twitter.com/iQu63Jh9zm
χανα ζοο η κοτομπουκιτσα
εχουμε νεα ενα αστερι γεννιεται
ζουζούνια ακαντου
No comments:
Post a Comment