Σε χρονιά ρεκόρ σε αριθμό χελωνών στην περιοχή του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου στη Ζάκυνθο, αναδεικνύεται το 2016, καθώς, σύμφωνα με την οργάνωση «ΑΡΧΕΛΩΝ», έχουν καταγραφεί 1021 χελώνες και πολλές φωλιές.
Ήδη, 482 φωλιές καρέτα-καρέτα φιλοξενούνται για φέτος το καλοκαίρι στα Σεκάνια Ζακύνθου, αριθμός που αποτελεί ρεκόρ σε σχέση με την τελευταία πενταετία, για τη σημαντικότερη παραλία ωοτοκίας της χελώνας στη Μεσόγειο.
Πρόκειται για ένα πολύτιμο μαιευτήριο για το μοναδικό αυτό είδος, γι’ αυτό και οργανώσεις όπως η WWF, το Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Ζακύνθου και ο ΑΡΧΕΛΩΝ, επαγρυπνούν για τη διατήρησή του.
οφελη ρυζιου
Μάλιστα, σύμφωνα με τη WWF, από τις 27 Ιουνίου, δύο πυροφύλακες προστατεύουν καθημερινά την περιοχή και βρίσκονται σε επιφυλακή για οποιαδήποτε απειλή μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την περιοχή και την καρέτα - καρέτα, με τη συνεργασία της οργάνωσης της Ελλάδας και της Σουηδίας.
Η περιοχή των Σεκανίων είναι σημαντική, όπως υπογραμμίζει η οργάνωση, γιατί βρίσκεται στον πυρήνα του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου και η ανθρώπινη παρουσία απαγορεύεται, καθώς μπορεί να θέσει κίνδυνο τη διαδικασία ωοτοκίας της καρέτα-καρέτα.
Ταυτόχρονα, μια πιθανή πυρκαγιά στην περιοχή γύρω από τα Σεκάνια μπορεί να καταστρέψει την επιφανειακή βλάστηση και η επακόλουθη διάβρωση να μεταφέρει στην παραλία χώμα και λάσπη και να καλύψει την άμμο, όπου κάνουν τις φωλιές τους οι χελώνες.
Για αυτό το λόγο, οι δύο πυροφύλακες του WWF, αφού εκπαιδεύτηκαν κατάλληλα από εξειδικευμένο προσωπικό του δασικού προγράμματος της οργάνωσης και του Τμήματος Τεχνολόγων Περιβάλλοντος του ΤΕΙ Ζακύνθου, βρίσκονται κάθε μέρα στις επάλξεις για να αποσοβήσουν κάθε πιθανή απειλή.
Σε συνεργασία με το ΕΘΠΖ , την Πυροσβεστική Υπηρεσία, όλους τους υπεύθυνους φορείς και τον ΑΡΧΕΛΩΝΑ που καταγράφει τις φωλιές, φροντίζουν για ό, τι προκύπτει καθημερινά. Κύριο μέλημά τους είναι ο έγκαιρος εντοπισμός δασικών πυρκαγιών, ώστε να ειδοποιηθεί το συντομότερο δυνατόν το Πυροσβεστικό Σώμα για την καταστολή τους.
Η χώρα μας φιλοξενεί το 60% περίπου των φωλιών της Μεσογείου, αλλά και τις δύο πιο σημαντικές περιοχές ωοτοκίας: τις έξι παραλίες στον κόλπο του Λαγανά στη Ζάκυνθο και το νότιο Κυπαρισσιακό κόλπο στη δυτική Πελοπόννησο.
Στις δύο αυτές περιοχές καταγράφονται κατά μέσο όρο 1865 φωλιές όταν συνολικά σε όλη τη Μεσόγειο ο μέσος όρος των φωλιών είναι λίγο περισσότερες από 7.200. Χελώνες καρέτα παρατηρούνται όμως σχεδόν παντού στις ελληνικές θάλασσες.
Οι θαλάσσιες χελώνες παίζουν σημαντικό ρόλο στα θαλάσσια οικοσυστήματα και βοηθούν στο να διατηρηθεί η υγεία των κοραλλιογενών υφάλων αλλά και των θαλάσσιων λιβαδιών. Ειδικότερα, ο τρόπος με τον οποίο αναζητούν την τροφή τους οι Caretta caretta, σκάβοντας και σκαλίζοντας τον βυθό συνεισφέρει στην ανακύκλωση σημαντικών θρεπτικών ουσιών και διατηρεί την ισορροπία στα βενθικά ιζήματα.
Όπως αναφέρει η οργάνωση, η καρέτα-καρέτα ενδεχομένως να αντιμετωπίσει και έναν ακόμα κίνδυνο. Μια πιθανή αλλαγή της ευρωπαϊκής νομοθεσίας. «Η καρέτα και οι παραλίες ωοτοκίας της προστατεύονται από την ευρωπαϊκή οδηγία για τους οικοτόπους (92/43/ΕΟΚ).
Σήμερα όμως, η ευρωπαϊκή αυτή νομοθεσία για τη φύση κινδυνεύει από το ενδεχόμενο αναθεώρησης και αποδυνάμωσης, μέσα από διαδικασία αξιολόγησης που έχει κινήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Και αυτό, παρά το γεγονός ότι τα στοιχεία που έχει η ίδια η Επιτροπή στη διάθεσή της φανερώνουν ότι η νομοθεσία είναι κατάλληλη για τη διατήρηση της ευρωπαϊκής φυσικής κληρονομιάς».
Καταλήγοντας το WWF καλεί τους πολίτες να στείλουν ένα ηχηρό μήνυμα στους πολιτικούς και να δημιουργήσουν τραγούδια από τους ήχους της φύσης: www.wwf.gr/campaigns/natureup. Σημειώνεται ότι ήδη έχουν δημιουργηθεί περισσότερα από 60.000 τραγούδια σε όλη την Ευρώπη.
Επέστρεψε στη θάλασσα η χελώνα caretta – caretta που είχε τραυματιστεί
Στη θάλασσα επέστρεψε, μετά από περίπου ένα μήνα, η θαλάσσια χελώνα caretta - caretta, που πήρε το όνομα «Γιασμίν», σε μια συγκινητική και μοναδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας στην παραλία του Καλαμακίου, στη Ζάκυνθο.
Παρουσία του δημάρχου Ζακύνθου, Παύλου Κολοκοτσά και του αντιδημάρχου Λαγανά, Αναστάσιου Μποτώνη, αλλά και πλήθους τουριστών, η άτυχη «Γιασμίν» απελευθερώθηκε από εθελοντές του «ΑΡΧΕΛΩΝ» και επέστρεψε στο φυσικό της περιβάλλον.
Η άτυχη «Γιασμίν», στις 12 Ιουνίου, βρέθηκε στο λιμάνι του Αγίου Σώστη, με δίχτυα γύρω από το μπροστινό πτερύγιο, που της προκάλεσαν δυσκολία στη κολύμβηση.
Ο Σύλλογος για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας «ΑΡΧΕΛΩΝ», σε συνεργασία με το Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Ζακύνθου και με τη βοήθεια των ΚΤΕΛ Ζακύνθου, μετέφεραν τη χελώνα στο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών στη Γλυφάδα Αττικής. Εκεί οι ακτινογραφίες της χελώνας έδειξαν ότι δεν υπήρχε εσωτερική αιμορραγία ή κατάποση αγκιστριών.
ρουχα φαιης σκορδα
No comments:
Post a Comment